traditionele vissersboot GhanaJongens gezichten - GhanaMango's Ghana

In maart 2013 zijn we naar Ghana gereisd om onze dochter te bezoeken die daar 3 maanden stage loopt in een ziekenhuis in Anfoega (oost Volta regio).
Melvin heeft voor ons een reis samengesteld zodat we onze dochter konden bezoeken en kijken waar ze woont en werkt. Hierna zijn we met z’n 3-tjes door Ghana gereisd met Richard (onze chauffeur).
Na onze KLM vlucht werden we opgewacht door Richard. Nadat we snel onze eerste cedi’s hadden gepind zijn we naar hotel Gye Nyame gebracht. Hier merkten we meteen al dat de Ghanezen bijzonder gastvrij zijn. De kamer in het hotel was ruim en had een goede airco, geen overbodige luxe als je net uit het koude Nederland komt.
De volgende ochtend zijn we eerst naar de Accra mall gegaan. Onze dochter had aangegeven dat ze heel graag cola light wilde hebben. Melvin had doorgegeven dat we hier de grootste kans hadden om dit te kopen. De mall is een mooi winkelcentrum met 2 grote supermarkten, achteraf zijn dit de enige supermarkten die ik in Ghana heb gezien.
Vandaag zouden we naar Anfoega rijden. Helaas kregen we onderweg pech met onze auto. Hij kon niet zomaar gerepareerd worden dus kregen we een vervangende auto. Gelukkig waren we nog niet zo ver van Accra zodat ons oponthoud beperkt bleef.
Aan het einde van de middag zijn we uiteindelijk bij het ziekenhuis aangekomen. We hebben veel spulletjes uit Nederland achtergelaten, het ziekenhuis bekeken en toen naar Kpando gegaan. Kpando is het ‘stadje’ dat op korte afstand van Anfoega ligt. Het motel Refco dat we hier hadden was moeilijk te vinden. Op dat moment was er ook geen electriciteit en water…. affijn we zouden de volgende dag weer vroeg weggaan.
Het Wli Waterheight hotel was onze volgende stop. Het hotel ligt prachtig, vlak bij de watervallen van Wli. De natuur is prachtig en het hotel ligt heerlijk rustig.
Hierna zijn we richting het zuiden van het Voltameer gegaan. Het Afrikiko river Resort heeft een prachtige ligging aan het meer, de kamers zijn echter erg klein en verouderd. Het ligt op korte afstand van de dam en je kunt een boottochtje maken over het meer.
Onze volgende overnachting was gepland in Kumasi, de voormalig hoofdstad van Ghana. Wat een verschil met het dorpsleven dat je onderweg steeds ziet. We zijn ‘even’ over de markt gelopen in Kumasi. Maar… wat een drukte zeg. Onze overnachting was in het Catering Resthouse. Ook hier een ruime kamer met goede airco en een goede keuken.
De dag erna vertrokken we naar het Mole national park. Een flinke rit met onderweg van alles te zien. We hebben sowieso heel erg genoten van alles wat je ziet onderweg. Dorpjes, vrouwen met allerlei koopwaar op hun hoofd, spelende kinderen, handel op straat enz.
Iets voor het National Park hebben we Larabanga bezocht. Hier staat de oudste moskee van west Afrika. Een heel bijzonder gebouw dat nog steeds in gebruik is als moskee. Wij, niet moslims, mochten echter niet naar binnen. Ook konden we door het dorpje lopen met een gids. Leuk om eens even ‘binnen’ te kijken. Er werd ons wel gevraagd om een bedrag tbv de gemeenschap te ‘doneren’. Een vrijwillige bijdrage maar er werd wel erg op ons ‘ingepraat’ om vooral veel te geven.
Mole National Park is een aanrader. Het is zeker de moeite waard, al is het niet te verglijken met een safari in bijvoorbeeld Kenia. Het hotel ligt prachtig, je kijkt uit over het meertje waar de olifanten baden, krokodillen zwemmen enz. Het heeft een klein (warm) zwembad. We hebben hier ’s ochtends een wandelsafari gedaan (onder andere olifanten en krokodillen gezien) en ’s middags een safari met onze chauffeur. In het hotel hebben we veel andere toeristen maar vooral vrijwilligers ontmoet. Ghana is toch echt het land van de vrijwilligers!
Na het Mole Park vertrokken we richting Lake Bosumtwi. Dit zou de grootste afstand worden die we moesten rijden. We hebben ons hierop ingesteld en genoten wederom van het leven langs de weg. Toch hebben we onderweg nog even gestopt bij de Kintampo watervallen. Een korte stop maar wel lekker verfrissend.
Later op de dag zijn we ook nog naar de Kente weverijen geweest. Ook leuk om te zien hoe de tradities in ere worden gehouden.
Pas in het donker kwamen we aan bij het Lake Bosumtwi. Het regende en onweerde heel erg hard. Die avond was er een groot kampvuur gepland door een grote groep amerikanen die hun laatste avond in het hotel vierden. Gelukkig stopte het nog met regenen en kon het feest doorgaan. Veel djembees, dansen, een groot kampvuur en Starbeer … heel gezellig!
De volgende ochtend hebben we nog een kort boottochtje op het meer gemaakt. Vervolgens zijn we vertrokken naar Cape Coast.
In Cape Coast hebben we 3 nachten in hotel Ko Sa Beach overnacht. Een heel leuk, kleinschalig hotel, geleid door Nederlanders. We hebben hier heerlijk gegeten en lekker op het strand gelegen. Een aanrader is de kreeft van de grill. Echt heerlijk!
Ook de drie studiegenootjes van onze dochter zijn naar Ko Sa Beach gekomen om hier een lang weekend vakantie te vieren. Samen met de meiden hebben we in Elmina het slavenfort bezocht dat ooit door de Nederlanders werd geleid. Dit was enorm indrukwekkend.
Mocht je dit lezen en plannen hebben om naar Ghana te gaan, lees dan ‘het Negerboek’ van Lawrence Hill. Dit is een roman over de slaventijd. Ook het boek van Arthur Japin ‘de Zwarte met het witte hart’ gaat gedeeltelijk over Ghana en over Elmina.
Tot slot willen we benadrukken dat we een hele fijne tijd in Ghana hebben gehad. Richard was een gezellige chauffeur. We hebben hem veel gevraagd over Ghana, daardoor hebben we veel geleerd over het land en haar inwoners. Wij hebben Ghana in ons hart gesloten!