traditionele vissersboot GhanaJongens gezichten - GhanaMango's Ghana

Omdat onze zoon voor zijn buitenlandse stage 4 maanden in Ghana zat, wilden wij hem in de paasvakantie even een bezoekje brengen en dit tevens combineren met een rondreis in Ghana. Wij deden beroep op Ayikoo Tours om ons daarin wat te begeleiden. Wij vonden het in de voorbereiding heel fijn dat steeds heel snel op onze vragen gereageerd werd door Melvin, en dat telkens goed met onze vragen rekening werd gehouden, zodat we een programma op maat konden samenstellen.
Ook ter plaatse was alles heel goed geregeld : onze gids/chauffeur, de geboekte hotels, de binnenlandse vlucht, … Zelfs ter plaatse konden wij af en toe via Whats App nog vragen stellen aan Melvin of Rebecca.
Wij hebben genoten van het terugzien van onze zoon de 3 dagen die we samen met hem doorbrachten in de Ayikoo Beach House in de buurt van Cape Coast : een waar paradijs, vlak bij het strand van waaruit leuke excursie konden gemaakt worden oa naar het slavenfort in Elmina, het Kakum National Park, enz. De housekeeper Emmanuel was steeds supervriendelijk en heeft speciaal voor ons een lekkere BBQ gedaan met kampvuur.
Na die 3 dagen maakten wij een rondreis van een 10-tal dagen door Ghana : wij overnachtten oa in Akosombo aan de Voltarivier, aan de Wli watervallen, aan het Bosumtwi meer, in het Mole National Park, in Tamale en in Accra.
Over het algemeen waren wij heel tevreden over de verschillende hotels en de geboden service aldaar. Vooral in het Wli Waterheights Hotel aan de Wli watervallen was het personeel supervriendelijk en deden ze heel hard hun best om het ons zo aangenaam mogelijk te maken. Ook in het Gye Nyame hotel in Accra, waar wij 3 keer op verschillende momenten een nacht verbleven, werden wij steeds heel hartelijk onthaald. Iets minder tevreden waren wij over het Mole Motel. Alhoewel prachtig gelegen in het mooie Mole National Park, was het personeel weinig vriendelijk en leken ze niet echt in te zitten met de wensen van hun gasten. Ook het ontbijt stelde niet veel voor : 2 keer was er enkel een omelet te krijgen, geen fruit, geen jam, … Toch wel karig voor de prijs die we betaalden. Ook het Adi Lake Resort kwam voor ons eerder anoniem en weinig aantrekkelijk over. Het boottochtje waarvan sprake in ons programma bleek niet meer te bestaan. We moesten daarvoor naar een nabijgelegen hotel en dat bleek dan over een luxe motorboot te gaan, weinig authentiek. Het aangekondigde zwembad stond leeg en dus niet meer functioneel.
Qua excursie hebben wij vooral heel hard genoten van de omgeving rond Cape Coast, het Mole National Park, het Tafi Atome Monkey Sanctuary, het stadsbezoek in Accra (oa Jamestown) en zeker ook de rondleiding in het traditionele dorpje Larabanga.
Jammer vonden wij het wel dat een aantal aangekondigde sociale projecten en vrijwilligerswerkingen, waar wij heel benieuwd naar waren om dit te bezoeken, niet meer bleken te bestaan. Zo bv. de ‘Be-The-Change’-foundation in Ampenyi, en het Kidz Active project in Tamale. Heel spijtig dat dergelijke projecten er blijkbaar niet in lukken om te overleven.
Om deze rondleiding te kunnen doen hadden wij een 4×4 auto van Ayikoo Tours met chauffeur ter onzer beschikking. Aangezien de afstanden tussen de verschillende hotels soms erg groot waren, hebben wij heel wat uren doorgebracht in de auto, samen met onze chauffeur Eric. In het begin vroeg het wel wat tijd om elkaar te leren kennen, maar na enkele dagen hadden wij een heel leuk en aangenaam contact met Eric. Hij hielp ons steeds om al onze wensen mogelijk te maken en begeleidde ons heel veilig door het niet altijd zo simpele verkeer en op de niet zo comfortabele wegen. Ook vertelde hij ons veel achtergrondweetjes over de streek, cultuur, religie, enz. In Tamale namen wij de voorlaatste dag een binnenlandse vlucht terug naar Accra. Onze laatste excursiedag hadden wij dus een andere chauffeur, nl. Joseph, maar ook hij was heel hulpvaardig en vriendelijk.