traditionele vissersboot GhanaJongens gezichten - GhanaMango's Ghana

Inmiddels zijn we een week terug van onze geweldige 18 daagse reis naar Ghana. Wat een prachtig land met geweldige mensen! Een unieke ervaring! Na drie nachten Kumasi heeft onze chauffeur Adjei ons opgehaald om richting het noorden te rijden, waar we hebben overnacht bij Hand in Hand te Nkoranza. Een plek waar bijzonder werk gedaan wordt en waar het zeker ook voor langere tijd goed vertoeven is. Wij vertrokken echter verder naar het Noorden om daar in Nandom (voorbij Wa) een echte traditionele kerstviering mee te maken. We hebben een stop gemaakt bij het kleine dorpje Senyon (vlak bij Bole), waar de huizen hun ingang via trappen hebben. Heel bijzonder om gezien te hebben en vooral om de kinderen daar nog te zien genieten van eenvoudige dingen, zoals hun zelfgemaakte speelgoed.
In Tamale hebben we ook een bezoek gebracht aan Ellen Seldenthuis, die daar een project leidt gericht op het recyclen van plastic, met als doel bewustwording over het afvalprobleem te creƫren. Zij maakt o.a. rugtassen en etuis van plastic afval (oa de drinkzakjes). De kinderen leveren het afval in en ruilen dit voor hun gewenste artikel. Mooi om te zien dat ze dan trots weer naar huis gaan met bijv. hun rugzak.
We zijn met hulp van onze chauffeur bij een cacaoplantage gestopt en hebben gezien hoe cacaobonen groeien en de noten gedroogd worden. Ook heeft onze chauffeur laten zien hoe palmwijn gemaakt wordt. Wat een enthousiasme bij de mensen als je spontaan bij hun werk stopt. In het zuiden zijn we naar Kakum nationaal park geweest voor een wandeling over de touwbruggen boven het regenwoud. In Elmina is het ontzettend leuk om op het terrasje bij de haven te gaan zitten en te kijken naar de vissers die aan- en afvaren en de sjouwers die de gevangen vis in schalen op hun hoofd dragen.
De reis was ten einde en we hebben afscheid genomen van onze geweldige chauffeur, dit prachtige land en deze geweldige, vriendelijke mensen!
Mensen van Ghana, Melvin, Rebecca en Adjei, bedankt!